
"Grant Thornton" refers to the brand under which th e Grant Thornton member firms provide assurance, ta x and advisory services to their clients and/or ref ers to one or 
more member firms, as the context requires.  Grant Thornton International Ltd (GTIL) and the member fi rms are not a worldwide partnership. GTIL and each member 
firm is a separate legal entity. Services are delive red by the member firms. GTIL does not provide serv ices to clients. GTIL and its member firms are not agents of, and 
do not obligate, one another and are not liable for  one another’s acts or omissions. 

 

 
 

 
Wayne Upton 

Chairman 

IFRS Interpretations Committee 

30 Cannon Street 

London 

EC4M 6XH 

 
18 September 2014 

Sent by e-mail to:  ifric@ifrs.org 

Dear Mr Upton,  

Tentative agenda decision - IAS 16 Property, Plant and Equipment: 

accounting for proceeds and costs of testing on PPE 

Grant Thornton International Ltd is pleased to comment on the IFRS Interpretation 
Committee's (IFRIC's) tentative agenda decision  on  'IAS 16 Property, Plant and 
Equipment—accounting for proceeds and costs of testing on PPE',  published in the July 
2014 IFRIC Update.   

We agree that this issue should not be added to the IFRIC's agenda.  However we disagree 
with the rationale expressed in the tentative decision and the interpretive language it contains.   

We believe the specific issue raised in the original submission is not widespread and should 
not be added to the IFRIC's agenda for that reason.  In saying this we note that the 
submission describes a fact pattern in which revenue from production when testing an item 
of plant exceeds the costs of testing the plant (the "excess").  It is implicit in this fact pattern 
that there is a defined testing phase, the costs of which are distinguishable.  In our experience, 
this is not a common fact pattern.  

We are concerned about the statement in the second paragraph of the tentative decision 
about accounting for the excess ("consequently, the Interpretations Committee considered 
that the amount by which net proceeds received exceed the costs of testing would be 
recognised in profit and loss and not against the cost of the asset").  This is an interpretive 
statement that, in our view, is not supported by IAS 16.  We are concerned that implementing 
this interpretation could disrupt well-established practices and create practical issues.   

Regarding consistency with IAS 16, we note:  

• the purpose of paragraph 17 of IAS 16 is to provide guidance on the types of cost 
that may be directly attributable, not to provide guidance on how to account for an  
excess of net proceeds over cost.  Paragraph 17(e) does not seem to envisage an 
excess of net proceeds over the cost of testing; 

• IAS 16 paragraph 9 explicitly states that this Standard does not prescribe the unit of 
measure for recognition, ie what constitutes an item of PP&E.  However, paragraph 
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15 is clear that once an entity determines what constitutes an item of PP&E, the unit 
of account in IAS 16 for determining cost is that item.  For example, if an entity 
determines that the item is an entire machine, cost would be determined for this 
entire asset, not for smaller physical components or individual activities carried out 
in bringing it to the location and condition necessary for it to be capable of 
operating in the manner intended by management.  By contrast, recognising a credit 
in profit or loss for the excess in the testing phase amounts to treating that phase as 
a separate unit of account; 

• testing whether the asset is functioning properly is not an incidental operation and  
recognition in profit or loss is therefore not supported by paragraph 21 of IAS 16.  

Regarding the practical implications:  

• established practice in some sectors, including but not limited to mining, is to 
deduct the net proceeds from sales of output produced in the development phase 
while bringing the asset to the condition necessary for it to be capable of operating 
in the manner intended by management from total asset cost.  This practice could be 
viewed as inconsistent with the tentative agenda decision (partly depending on 
whether the IFRIC's comment relates narrowly to proceeds and costs during the 
testing phase or more broadly to income generated while undertaking activities 
necessary to bring an asset to the intended location and condition);   

• in many cases there is no testing phase as such, or testing activities take place 
concurrently with other development activities and the related costs are not readily 
distinguishable from other necessary activities.  Implementing the approach 
suggested would require entities to determine the start and end of the testing phase 
and to distinguish the costs of testing from other directly attributable costs; 

• recognising the excess in profit or loss raises questions of presentation and could 
distort margins and other metrics.  

 

**************************** 

Please contact our Global Head of IFRS, Andrew Watchman (andrew.watchman@gti.gt.com 
or telephone + 44 207 391 9510), if you would like to discuss these comments.   

Yours sincerely,  
 
 
 
 

Kenneth C Sharp 
Global Leader - Assurance Services  
Grant Thornton International Ltd 
 

 


